Skip to main content

Гроші не пахнуть

Хочу поділитися одним нещодавнім спостереженям. Як відомо я вболіваю за ФК Челсі, але британське телебачення (за користування яким потрібно платити 145 фунтів на рік лише при наявності телевізора й незалежно від того дивишся ти його чи ні) не показує футбольні матчі за невеликим виключенням: деякі ігри збірної та 2 гри Ліги Чемпіонів на тиждень.

Звичайно можна купити пакет кабельного телебачення від Sky (належить темним силам -Руперу Мердоку й Ко). Але вони хлопці хитрі й продають спортивні канали Sport+ за 21 фунт в місяць при умові що ви викладите ще як мінімум стільки ж за базовий пакет. Ось така нехитра бізнес модель. Таким чином, бажання переглянути усі ігри улюбленої команди (у сезоні їх біля 40, включаючи європейські турніри) встає в немаленьку суму - близько 400 фунтів за 10 місяців (стільки триває чемпіонат). Це не така вже й велика сума й можлива справедлива ціна за весь той мотлох, включений у базовий та спортивні пакети. Але я хочу подивитися лише 1% від усього що туди сходить. Чому я маю платити за все?

Ми давно звикли що у ціну на бензин включено все, від допомоги бідним країнам третього світу до бонусів банкірам та фантастичним зарплати смертним чиновникам - civil servants. А деякі з них навіть не вміють рахувати. Вартість самого бензина у ціні складає близько 20%, решта - акцизи та різні податки. Й оскільки машина без бензину не поїде, то я мушу переплачуват тих 80%. Але я категорично не згоден переплачувати 99% за те що я можу й не купувати.

Так от, переходимо до головного. Права на показ матчів Прем'єр Ліги (англійського національного чемпіонати) купують різні зарубіжні канали. Колись без перешкод, цілком легально можна було дивитися ПЛ у Києві на одному з центральних каналів. Не знаю чи можливо це зараз. Багато з таких каналів транслюються в інтернеті. Тому навіть пересічний відвідувач Вконтакті та Однокласників може вирішити проблему "як не платити".

Я час від часу дивлюся ігри Челсі у пристойній якості, на різних мовах. Іноді попадаю й на російські транслації. Російські коментатори - це жесть й тема для окремої розмови. За декілька секунд, коли Ешлі Кол готується пробити штрафний можна дізнатися стільки подробиць з приватного життя футболіста, кар'єрних успіхах його колишньої дружини, останіх нових шоу бізнесу, погоди й ще багато чого іншого.

А ось тепер саме головне. Усі онлайн канали гарно монітезують трафік, тому відбитися від реклами майже не можливо. Й оскільки майже завжди транслюються ігри між англійських командами, реклама теж відповідна: Betfair та BT Vision. Якщо з першими все зрозуміло: Бетфер - це таке собі казино, які завжди грають на грані фола та залюбки користуються усіма новітніми доробками інтернет порно індустрії, то реклама BT (British Telecom) - національний монополіст первинних мереж - на піратському сайті під час піратської трансляції - це вже явний перебор! Як відомо "гроші не пахнуть".

PS
Цього разу було багато тексту. Далася взнаки довга перерва. Далі буде коротше.

Comments

daru said…
А що, навіть AdBlock+ не вириває ту рекламу? Чи вона йде прямо у відеопотоці?
Yevhen said…
Реклама була прямо у відеопотоці.
TV License платится только если смотришь прямые трансляции и телевидение. Но отнбдь не по факту наличия телевизора. Проверено на опыте друзей. Получили письмо счастья после покупки огромной плазмы. Отписались, что телевидение не смотрят и платить не будут. Потом пару раз приходили с проверкой. Посмотрели на аккуратно смотанный и пылящийся кабель от антены и ушли.

Т.е. если скачанное видео или диски - платить не надо. Также не надо платить за iPlayer в случае просмотра записей. (если прямая трансляция, то пусть хоть и на компьютере, но платить надо)
Yevhen said…
Да, точно. Сейчас нужно платить только за прямые трансляции. Не помню как было раньше.

По-моему один мой товарищ рассказывал то ли байку то ли быль как темными холодными вечерами по спальным районам ездила специальная машина, которая измеряла излучение (то ли тепловое, то ли электромагнитное). Со старыми телеками с ЭЛТ это було волне возможно. Что-то похожее на пеленгаторы в нацисткой Германии. Они сверяли посткоды и квитанции и потом высылали проверяющих.

Письмо про лицензию мне пришло на второй день после покупки телевизора.

Технически прямые трансляции через iPlayer вычислять еще проще.

В любом случае 140 фунтов в год это меньше 1000 фунтов штрафа.
Про пеленгаторы ничего не слышал, но однозначно знаю, что при покупке телевизора, Set-top box'а или компьютерного телетюнера им автоматически уходит уведомление и через небольшое время придёт письмо счастья.

С другой тсороны, если действительно не смотреть местное телевидение, то и платить не надо. Это довольно распространённая ситуация.
daru said…
Це якось жахливо, що держава так потужно слідкує за громадянами...

Popular posts from this blog

Вихідний у Кардіффі - столиці Уельсу

Наприкінці квітня їздили в Уельс. Погуляли з дітьми у великому парку (Bute Park) у самісінькому центрі Кардіффа, під стінами кардіффського замку. Погода була напрочуд гарна - сонячна й тепла. Як завжди, отримали багато позитивних емоція та вражень. Якось так виглядала столиця Уельса в кінці квітня Ось таймлапс нашої подорожі до кордону з Уельсом Ну й щоб два рази не вставати, перетин мостів, старого (Severn Bridge) й нового (Second Severn Crossing), через річку Северн (River Severn), яка розділяє південний Уельс та західну Англію P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, ставте "лайк" та підписуйтесь на мій канал

Пісня дня

Після важкого тижня хочеться відключитися від усього й просто відпочити, але з двома дітьми спокій нам тільки сниться :) Лише гарна пісня нам допоможе. P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, підписуйтесь на мій канал

Пісня на ніч

Оригінальну пісню я чув один раз за все життя багато років тому. Цей кавер набаго краще оригінала.