Skip to main content

Випадкове пошкодження (анг. Acidental damage)

Повчальна історія якраз для суботнього ранку.
Почну з початку. Три роки тому ми купили новий телевізор...
Ні, треба почати ще раніше. Шість років тому, за місяць до нарождення старшого сина, ми купили будинок у славномі місті Бейсінгсток (анг. Basingstoke). Я давно хочу про нього написати окремо, все не можу ніяк зібратися. Так от, будинок ми купили off plan - тобто на ще на етапі планування. Саме будівництво почалося через декілька місяців, а в'їхали ми аж через 8 місяців після підписання угоди.
Оскільки купували ми будинок в кредит, як робить переважна більшість британців, то банк в обов'язковому порядку вимагав страховку. Вона не дуже дорога, десь третина вартості нового iPhone-у на рік, але все залежіть від умов та, що теж важливо у деяких випадках, географічного положення.
Як додаткову опцію така страховку може покривати майно й різні цінні речі, які можуть зберігатися вдома. Наприклад: телефони, комп'ютери, відео- фотокамери, прикраси тощо.
А три роки тому, якраз під Різдво, привезли нам новенький телевізор розміром 65 дюймів. Попередній, 42 дюйм, протянув 10 років й знайшов нового господаря за £20 фунтів на eBay. У нового телевізора панель була шириною всього 1-2 см. Власне, її вартість складала 90% вартості усього телевізора.
Все було добре аж цілих три роки. У нас народився ще один син. Вони обидва підростали й ми усі насолоджувалися чудовою якістью картинки на OLED екрані.
Аж одного ранку, коли молодший був явно не в дусі, якась іграшка випадково влетіла в ту саму панель. Телевізор потемнів, показавав дуже якісну яскраву вертикальну полоску, яка починалася у місті враження, й вимкнувся назавжди, весело моргаючи помаранчевим індикатором.
Купували ми телевізор у John Lewis, одному з самий пристойних магазинів. Вони, як правило, дають 5 років власної гарантії на дорогі речі. Подзвонив їм, страховка є, але вона не прокриває той самий acidental damage.
Діти якраз сиділи вдома: у старшого - канікули, а молодший приболів. Вони без телевізора втрачали будь-який контроль й нашому терпінню підходив кінець. Телефони та iPad на встигали заряджатися. Так ми витерпіли 2 чи 3 дні. А в суботи кинули усі справи й поїхали у Costco та й купили новий телевізор. Цього разу усього 49 дюймів, простіша панель, зате у 6(!) разів дешевший за зламаний.
Привезли, поставили. Наче й телевізор, й наче працює непогано, але кімната наче спорожніла :(
Й тут я згадав, що у нас застрахований будинок та майно. Дзвінок у страхову компанію пройшов, на диво, добре. Агент запитав про модель телевізора та яке пошкодження. Потім сказав, що передзвонить через деякий час. Йому потрібно було знайти аналогічну модель, щоб взнати ціну. Через хвилин 15 він подзвонив. Є сучасна версія нашої моделі, майже у 2 рази дешевше (за 3 роки ціна впала). Нам потрібно заплатити добровільний внесок £300, тому вони переведуть вартість телевізора мінус цю суму на мій рахунок. На слідуючий ранок я перевірив рахунок, гроші прийши. Відразу замовив новий телевізор у тому інтернет магазині, який порадив страховий агент. Там й справді було трошки дешевше ніж у інших місцях.
Довелося почекати декілька днів поки його привезуть. Щоб забрали зламаний, потрібно було доплатити £20 за утилізацію. А маленький телевізор ми відвезли назад у Costco. Сказали, що розмір не підходить :) Забрали без проблем.
Гадаю, що мораль тут проста: якщо є можливість "підстилити соломку" і це не коштує великих грошей, то "краще заплатити й спати спокійно" :) Але є й виключення з цього правила. От я нещодавно відмовився від одної страховки, але про це - іншом разом.
P.S.
Підтримайте YouTube-ра початківця, ставте "лайк" та підписуйтесь на мій канал

Comments

Rustam Sydykov said…
Женя,

Эта опция у меня уже давно в списке обязательных для страховки. А вот когда ты получил деньги - рассматривается ли это как "claim" или нет?

Руст.
Yevhen said…
Конечно это claim. Я уверен что у них и страховку No Claim Discount тоже можно купить :)

Popular posts from this blog

Вихідний у Кардіффі - столиці Уельсу

Наприкінці квітня їздили в Уельс. Погуляли з дітьми у великому парку (Bute Park) у самісінькому центрі Кардіффа, під стінами кардіффського замку. Погода була напрочуд гарна - сонячна й тепла. Як завжди, отримали багато позитивних емоція та вражень. Якось так виглядала столиця Уельса в кінці квітня Ось таймлапс нашої подорожі до кордону з Уельсом Ну й щоб два рази не вставати, перетин мостів, старого (Severn Bridge) й нового (Second Severn Crossing), через річку Северн (River Severn), яка розділяє південний Уельс та західну Англію P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, ставте "лайк" та підписуйтесь на мій канал

Пісня дня

Після важкого тижня хочеться відключитися від усього й просто відпочити, але з двома дітьми спокій нам тільки сниться :) Лише гарна пісня нам допоможе. P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, підписуйтесь на мій канал

Пісня на ніч

Оригінальну пісню я чув один раз за все життя багато років тому. Цей кавер набаго краще оригінала.