Skip to main content

South-West: Isle of Portland

Ось і знову я. Останні два тижні видались напруженими - готувався до екзамену. Так багато та цілеспрямовано я не готувався вже давно, навіть не пам'ятаю коли востанній раз сидів за книгами цілими днями. Як виявилось, здавати екзамени або принаймні до них готуватись час від часу - корисно. Так от, я все здав, але результат буде ще не скоро. Це вже не так важливо. Я просто хотів завершити те, що почав ще в 2003 році :) Навіть якщо доведеться перездати 2-гу чи 3-тю частини, вже буде не так важко починати. Так може колись черга і до дисертації дійде.. :)

Але я власне хотів розповісти про інше, про подорож до Isle of Portland, яка мала місце 3(!) тижні тому. Якщо бути точнішим, то зараз це півострів. Його з'єднує з великим островом (яким є Британія :) штучна дамба - Chesil Beach. Її довжина 29 км, ширина - 200 м й висота 18 м!

Ось так це виглядає з острова


та з власне з дамби



З західного боку дамби знаходиться дорога та гавань й порт - Portland harbor. Під час двох світових війн він був важливою військовою базою, потім тренувальною базою НАТО, а зараз це цілком цивільне місце і у цій штучній бухті будуть проходити деякі змагання майбутньої Олімпіади 2012.


А ось так виглядає саме місто



Там само, у Портланді (Portland), знаходиться Portland Castle. Я б навіть сказав не замок, а такий собі замочок :)


Випадково побачив статтю на BBC про розкриття шпигунів, які працювали на Радянський Союз і намагались передати секретні матеріали про нові підводні човни, над якими працювали якраз в лабораторіях Портланда.

Також порт цікавий тим, що тут стоїть єдиний у своєму роді корабель-в'язниця - HMP Weare. Не впевнений, що це саме він


Також на острові є дві звичайні в'язниця. До однієї з них - The Verne - веде серпантин. Вона розташована над портом в колишніх фортах. Я про це не знав ледь не заїхав в середину :) А інша схожа на відомий Аль-Катрас :)


Тепер власне про острів. Тут знайдені докази, що острів був обжитий ще з часів мезозою. Були тут і римляни і вікінги. Основним багатством острова є камінь. З портландського каменю збудованого багато чого в Англії і поза її межами. Як от наприклад Британський музей (British Museum), Букінгемський палац (Buckingham Palace) та собор святого Павла (St. Paul's Cathedral) у Лондоні та штаб-квартира ООН у Нью-Йорку. Якщо подивитись на острів з боку, він схожий на багатошаровий періг :)


Біля Портланду (міста) знаходиться відкритий кам'яний кар'єр або просто каменоломня - The Portland Sculpture and Quarry Trust. Я знайшов там декілька чорновиків великих (або не дуже :) скульпторів.




Однією з моїх головних цілей на острові був Portland Bill. Він розташований на мисі, на самій південній точці острова. Ще раз пересвідчився, що Британія - це країна для туристів в усіх розуміннях. Зовсім непримітна дорога, завжди з гарним покриттям, велика стоянка (вартість парковки як у центрі Лондона), висипані гравієм доріжки, ресторанчик та звичайно ж музеї. Скрізь. Власне маяків там два: один сучасний (діючий) а інший старовинний - музей.


У той день був вітер і тому я міг спостерігати хвилі, напевно найбільші у моєму житті - метрів 3-5 заввишки.



По дорозі назад, коли проїздив повз церкви і кладовища, вирішив зупинитись і трохи перевести дух. Ось що з цього вийшло :)




І ще наостанок зупинився біля Старої бухти у Waymouth. Саме містечко теж досить приємне, треба буде ще туди якось рванути :)


Ось така подорож. Далі неодмінно буде! :)

Comments

Anonymous said…
Привет, Женя!

Портланд-цемент - это тоже оттуда? :))

Руст.
Yevhen said…
Сразу видно, что человек прошел через горнило ремонта :)

Наверное оттуда. И камень, и цемент и глина. Просто рай для очумелых ручек, которые еще помнят романтику стройотрядов :)
Unknown said…
Pictures are beatiful, albeit I do not understand your language.

Nice shot.

Popular posts from this blog

Вихідний у Кардіффі - столиці Уельсу

Наприкінці квітня їздили в Уельс. Погуляли з дітьми у великому парку (Bute Park) у самісінькому центрі Кардіффа, під стінами кардіффського замку. Погода була напрочуд гарна - сонячна й тепла. Як завжди, отримали багато позитивних емоція та вражень. Якось так виглядала столиця Уельса в кінці квітня Ось таймлапс нашої подорожі до кордону з Уельсом Ну й щоб два рази не вставати, перетин мостів, старого (Severn Bridge) й нового (Second Severn Crossing), через річку Северн (River Severn), яка розділяє південний Уельс та західну Англію P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, ставте "лайк" та підписуйтесь на мій канал

Пісня дня

Після важкого тижня хочеться відключитися від усього й просто відпочити, але з двома дітьми спокій нам тільки сниться :) Лише гарна пісня нам допоможе. P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, підписуйтесь на мій канал

Пісня на ніч

Оригінальну пісню я чув один раз за все життя багато років тому. Цей кавер набаго краще оригінала.