Skip to main content

Liverpool

Давно хотів побувати у Ліверпулі. Місто оголошене культурною столицею Європи 2008 року, там постійно щось відбувається ні й просто цікаво.



Що відомо пересічному буваці про Ліверпуль? Декілька речей: там була заснована група Бітлз (The Beatles), там є славетний футбольний клуб, який має напевно найвражаючу євроісторію серед усіх англійських клубів. Що ще? Колись Ліверпуль був центром работоргівлі. Мабуть й усе.



Ще відомо, що він один з найбільших промислових центрів у найбільш промисловому районі Королівства. Довгий час регіон був депресивним і проблемним для усіх урядів. Але останнім часом почав відроджуватись.



Чого я чекав від цієї подорожі? Важко сказати. Просто хотілось поїхати кудись далеко, щоб гарна дорога, висока швидкість й чудова музика. Подорожувати самому не так цікаво як з кимось, тому я прихопив Діму, ново-прибулого HSMPшника.



Місто мене здивувало. Не очікував я такого від великого промислового міста з неоднозначною історичною спадщиною. До Ліверпуля ми під'їжджали широченним моторвеєм, на якому майже не було машин. Потім дорога роздвоїлася: 2 смуги звернули праворуч, до стадіону, а одна попрямувала до центру міста.



Вразила вулиця з однаковими будинками із забитими фанерою вікнами та дверима. Будинки не обшарпані, а в цілком пристойному стані і уся фанера розписана неагресивними графіті. Якось дивно було проїжджати цією напівмертвою вулицею.



В самому центрі було людно. Ми вирішили припаркуватися недалеко від відновлено Albert Dock, який зараз перетворився в торговий центр. Тут навіть є музей Бітлз та магазин де продають Apple. До слова, Бітлз в Ліверпулі скрізь: на автобусам, стінах, плакатах, футболках і т.д. Саме місце, яке колись було промзоною, зараз перетворилось на сучасний центр відпочинку (тут і величезний концертний зал, торговий центр), зберігши при цьому свій первинний зовнішній вигляд.



Ще сидячи в машині, помітив, що люди пересуваються невеликими групками. Спочатку думав, що то футбольні фанати (в той день Ліверпуль грав з кимось вдома), але не так виглядають типові фана "червоних". Виявилось, що то туристи наводнили вулиці міста. Я просто схиляю голову перед людьми, які з декількох видатних фактів (Бітлз і ще щось) створили привабливий для туристів образ-магніт.



Навіть на центральних вулицях ще помітні згадки про не найкращі часі, але є надія, що це все вже позаду.




Вже на виїзді з міста побачив будинок із знаоймим графіті. Якщо не помиляюсь, то це House Rat Банксі (Banksy)



Тим, кого цікавить творчість Banksy раджу переглянути колекцію його робіт.

PS
Ще декілька фактів про Леверпуль. У цьому році йому виповнилося 801 рок. На початку 19 ст. через порт проходило 40% світової (!) торгівлі. Ось так.

Comments

Unknown said…
Відрізняється від Парижу. Цікаво, вся Великобританія відрізняється від Франції? За архітектурою, маю на увазі.
Yevhen said…
Звичайно відрізняється. Як тільки перетинаєш Ламанш або Англійський канал, відразу відчуваєш різницю. Порівнювати Париж й Лондон не можна, тому що вони зовсім різні. І не тільки за архітектурою. Париж - це південне, світле й тепле місто. Лондон - це похмуре, оповите туманом або намочене дожем.

За це я його й люблю :)

Якщо підсумувати, то англійська архітектура - це збережене середньовіччя, континентальна - це переважно більшу сучасні епохи. Хоча й є приємні винятки - Брюге, наприклад :)
ylexus said…
Слушай, а горизонтальные фотографии-то все обрезанные справа, тебе надо другой layout блога выбрать.
Yevhen said…
Да, я уже заметил. Странно, раньше все было красиво.
Unknown said…
О, Брюгге. Був там. А ще Гент гарне середньовічне місто. Хоча менш розрекламоване, але, як на мене, гарніше, ніж Брюгге. А туманний і дощовий Лондон любиш тому що Львів нагадує (маю наувазі за погодою)?
Yevhen said…
Скоріше Київ. У Львові я був усього два рази. А Київ після дощу - це найкраще місце на Землі :)
Rustam Sydykov said…
Женя, привет!

А расширить колонку текста никак нельзя? А то у меня на мониторе блог занимает, дай бог, 1/3 от полезного пространства.
И оказывается, Леша тоже твой блог читает :) По украински. Скоро научится говорить ;)))

Руст.
Yevhen said…
Збільшити ширину можна. Я навіть вже пробував це зробити, але потім закинув цю справу.

Більшу частину посту займають фотки, тому розширення кардинально нічого не змінить.

Popular posts from this blog

Вихідний у Кардіффі - столиці Уельсу

Наприкінці квітня їздили в Уельс. Погуляли з дітьми у великому парку (Bute Park) у самісінькому центрі Кардіффа, під стінами кардіффського замку. Погода була напрочуд гарна - сонячна й тепла. Як завжди, отримали багато позитивних емоція та вражень. Якось так виглядала столиця Уельса в кінці квітня Ось таймлапс нашої подорожі до кордону з Уельсом Ну й щоб два рази не вставати, перетин мостів, старого (Severn Bridge) й нового (Second Severn Crossing), через річку Северн (River Severn), яка розділяє південний Уельс та західну Англію P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, ставте "лайк" та підписуйтесь на мій канал

Пісня дня

Після важкого тижня хочеться відключитися від усього й просто відпочити, але з двома дітьми спокій нам тільки сниться :) Лише гарна пісня нам допоможе. P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, підписуйтесь на мій канал

Пісня на ніч

Оригінальну пісню я чув один раз за все життя багато років тому. Цей кавер набаго краще оригінала.