Skip to main content

Індіра Ганді й череп марсіанина

Подивився вчора новий (останній фільм про Індіану Джонс). Фільм не поганий, хоч я і не великий фанат Індіаніани. Нічого нового Саілберг не придумав, хобі що головними ворогами стали сов'єтські диверсанти-спецназовці. За звичкою головного, скажемо так російського мовного героя - войовнича Ірина Спалько із східної України - грає в даному випадку австралійка Кейт Бланшетт (Cate Blanchett). До слова, східно-європейський акцент у неї звучить дуже правдоподібно, чого не скажеш про російські фрази.

Вже давно звернув увагу на штучне викривлення російської (української, білоруської та ін. мов) в голлівудський фільмах. Навіть якщо фрази говорять носії. Ось декілька прикладів:
- Возьмите у него руки сзади - Ірина Спалько. Вона напевно мала на увазі "Скрутите ему руки"?

Або ще один приклад. Серіал "Друзі", багатонаціональний Нью-Йорк, росіянин (власник пральної) без акценту видає таку фразу "Я тебе голову поломаю!" Це як?

Таких прикладів безліч. Я розумію, що фрази не англійською вставляються виключно для підсилення "єфекту присутності", не більше. Але чому це робиться так безтолково?! До того ж, в цьому ж такі фільмі купа російських акторів зайнята на епізодичних ролях. Тому й усілякі фонові мовні ефекти сприймаються природно.

Може все ж таки краще запросити російського актора на роль росіянина? Як наприклад зробив Тімур Бекмамбетов у Wanted або Спайк Ли (Spike Lee) в 25th hour

Щодо Індіна, то Стівен відірвався непогано. Особливо мені сподобався сибірський цирюльник в лісах Амазонки (якого таки побудували до кінця війни), солдат з прізвищем Онєгін, 13 марсіан у вигляді Лицарів круглого столу.

Comments

Unknown said…
Видається, що так трапляється тому, що сценарій пишуть не носії мови. І про переклад там особливо ніхто не дбає (так як ми б не дбали, чи правильно фразу перекладено з української на китайську, наприклад).

Popular posts from this blog

Вихідний у Кардіффі - столиці Уельсу

Наприкінці квітня їздили в Уельс. Погуляли з дітьми у великому парку (Bute Park) у самісінькому центрі Кардіффа, під стінами кардіффського замку. Погода була напрочуд гарна - сонячна й тепла. Як завжди, отримали багато позитивних емоція та вражень. Якось так виглядала столиця Уельса в кінці квітня Ось таймлапс нашої подорожі до кордону з Уельсом Ну й щоб два рази не вставати, перетин мостів, старого (Severn Bridge) й нового (Second Severn Crossing), через річку Северн (River Severn), яка розділяє південний Уельс та західну Англію P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, ставте "лайк" та підписуйтесь на мій канал

Пісня дня

Після важкого тижня хочеться відключитися від усього й просто відпочити, але з двома дітьми спокій нам тільки сниться :) Лише гарна пісня нам допоможе. P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, підписуйтесь на мій канал

Пісня на ніч

Оригінальну пісню я чув один раз за все життя багато років тому. Цей кавер набаго краще оригінала.