Skip to main content

“Огнем і мечем”

Нещодавно подивився 4-ри серійний фільм Єжи Гофмана “Огнем і мечем” (Pol: Ogniem i mieczem, English: With Fire and Sword). Знятий за однойменним романом Генріка Сенкавіча. Коли був малий, я думав, що цей видатний письменник і головний мандрівник Рядянського Союзу (Юрій Сенкевич) – одна людина :)

Соромно визнавати, але я прочитав лише одну книгу Нобелевського лаурята в галузі літератури за 1905 рік – роман “Камо Грядеші” (оригінальна назва Quo Vadis).

Так от, і роман суперечливий і навіть був підданий критиці у самій Польщі за неправдиве зображення історичних персонажів та вільне трактування подій визвольної війни українського народу 1648-1654 років. Але мова зараз не про це. Мова про фільм.

Якщо опустити ліричну сюжетну лінію с Д’Артаньяном – Шляхтичем, його 3-ма шляхтичами-мушкитерами, бідним-шляхтичем слугою шляхтича-дартаньяна і красунею Ізабеллою Скорупко у ролі Хелени - Констанції Буаносье, то фільм досить цікавий. В першу чергу тому, що він про долю народу. Трагічну долю українського народу. До того ж Збарах, Бар, Немирів, Умань та багато інших міст-маєтків князів Вишневецький та Потоцьких знаходяться на Поділлі (сучасні Вінницька та Хмельницька області).
"Красо України, Подолля! Розкинулось мило, недбало!" – слова великої Лесі Українки :)

За цю землю воювали з покон віку. Спочатку руські князі, потім татари, поляки, турки, росіяни, німці. Не було спокою тільки людям, які тут народились та виросли. Саме такими «затурканими» показано пересічних уркаїнських селян у фільмі.

Богдана Хмельницького зіграв Богдан Ступка. Я памятаю ще з дитинства, коли вперше побачив його у телевиставі “Украдене щастя” за Іваном Франком. Було це років 20 тому, так давно, що вже й не віриться. Те, що актор та його герой тески, напевно не випадково, тому що найвидатнішого українського політичного діяча минулого мисув зіграти найкращий український актор сучасності.

Але знову ж таки здивував не Богдан Хмельницький у виконані Богдана Ступки. Тут і писати не має про що – великий актор! А от Домогаров у ролі Юрка Богуна (історичний персонаж – полковник війська козацького Іван Богун) здивував однозначно.

Я прочитав чи не усі книги Незнанського із серії “Марш Турецького” не із-за погано смаку, а просто час тоді був такий, бандідкуватий. Так от, коли я дізнався хто грає Турецбкого у однойменному серіалі, мене аж покоробило. Подивився я здається одну серію, більше не зміг.

Можете уявити моє здивування, коли побачив, що українського народного героя, козака, буде грати Домогаров. Я очам своїм не повірив! Але на диво, зіграв він классно. Справжній розбишака, справжній козак та справжній патріот! :) До того ж розмовляє він у фільмі своїм голосом і українською і польською. І робить це дуже правдоподібно.

Не знаю, чому саме його обрали на цю роль. Можливо тому, що він чимось ну дуже нагадує Івана Миколайчука – іншого великого українського актора, памятаєте “Захар Буркут” та “Тіні забутих предків”?

Ще один момент, який запамятався – українські народні пісні! Це неписана історія рідного краю, яка передається від покоління до покоління ось вже 4 століття. Саме герой Домогарова співає “Ой чий то кіно стоїть, що сива гривонька...”.

Прикро тільки, що стільки крові та сліз пролити, а спокою на цій землі ще й досі не має. Бідна Україні щей тому, що народжуються Богдани Хмельницькі лише раз у тисячу років.

Цікаву думку щодо до цього фільма знайшов в інтернеті (гортайте донизу до “Після бійки кулаками не махають”). Раджу прочитати повністью, а кому ліньки - наведу лише декілька цитат:

“Прем’єра в Українi раптово розбудила i тих, хто в кiно давно не ходив, але одночасно трактує її згубнiсть для вiдродження нацiональної iдеї. Бо й справдi, за столiття свого iснування твiр Генрiка Сенкевича не змiнив свого правдивого обличчя i нiчого привабливого для українця не набув. I той, хто хоч трiшки знає рiдну iсторiю, справедливо обурюється й узагальненим образом козака у стрiчцi...”

“А Руслана Писанка в ролi вiдьми? Хто ж пiсля цього вiритиме у її прогнози погоди на телеканалi “Iнтер”, хоч i промовляє до нас рiдною українською, такою нерiдною для “Iнтера”?..” :)

“Хтось у фiльмi вловив мотиви українсько-польської дружби, скрiпленої кров’ю, i аж захлинався, закликаючи об’єднатися проти спiльного ворога — Москви, комусь кi-нострiчка видалася ганебною для українцiв. А менi здається, ми розучилися дивитися нормальними очима... Гофман продемонстрував нам, як можна на слизькому матерiалi робити пристойне кiно, заробляти грошi i мрiяти про свiтле майбутнє. Бо всi цi речi взаємозв’язанi, i будь-яка закомплексованiсть завершується сумно, будемо сподiватися, не Зборiвським миром чи Переяславською радою. А все iнше ми переживемо гiдно. Основне — не забувати простi iстини: не варто розмахувати кулаками пiсля бiйки. Краще вивчати iсторiю i хоч чогось вчитися в неї. Може, хоч тодi порозумнiшаємо, створимо кiнофiльм, який дивитимемося із захопленням, як справжнi шедеври свiтового кiно...”

Багато в чому згоден з автором. Фільм і справді зроблений за “голівудськими” шаблонами, і історичних неточностей та перекручувань там предостатньо, але це розповідь про наше минуле, наше спільне минуло – українського і польского народів. І звичайно окреме спасибі творцям за Богдана Хмельницького та Юрка Богуна!

Мені сподобалось.

Comments

Popular posts from this blog

Вихідний у Кардіффі - столиці Уельсу

Наприкінці квітня їздили в Уельс. Погуляли з дітьми у великому парку (Bute Park) у самісінькому центрі Кардіффа, під стінами кардіффського замку. Погода була напрочуд гарна - сонячна й тепла. Як завжди, отримали багато позитивних емоція та вражень. Якось так виглядала столиця Уельса в кінці квітня Ось таймлапс нашої подорожі до кордону з Уельсом Ну й щоб два рази не вставати, перетин мостів, старого (Severn Bridge) й нового (Second Severn Crossing), через річку Северн (River Severn), яка розділяє південний Уельс та західну Англію P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, ставте "лайк" та підписуйтесь на мій канал

Пісня дня

Після важкого тижня хочеться відключитися від усього й просто відпочити, але з двома дітьми спокій нам тільки сниться :) Лише гарна пісня нам допоможе. P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, підписуйтесь на мій канал

Пісня на ніч

Оригінальну пісню я чув один раз за все життя багато років тому. Цей кавер набаго краще оригінала.