Skip to main content

Ще про Skype та Microsoft

В останій "Точці" на Ехо Москви обговорювали придбання Skype'у Microsft'ом. Як завжди мене вразив представник софтверного гіганта з Редмонда. Почнемо здалеку. За його словами одним з вдалих пракладів купівлі й розвитку онлайнового сервісу був названий Hotmail, який своїм корінням теж походить з Естонії. Так от зараз він найпопулярніший поштовий сервіс, знову ж таки за словами представника MS. Ось декілька чисел: Hotmail - близько 360 млн. користувачів, запущений у 1997 р.; Yahoo! Mail - 280 млн., запущений у 1997 р.; Gmail - 190 млн., запущений у 2004 р. Я думаю, що така ситуація збережеться недовго.

Тепер щодо Skype. По-перше, багато разів зустрічав твердження, що він використовує якись пропрієтарний алгоритм шифрування, який начеб то може когось від когось захистити. Насправді, у Skype використовується власний (закритий) коммунікациний протокол, а усі дані шифруваються відкритими алгоритмами RC4, AES. Ці алгоритми дозволені у США та багатьох країних Європи, тому скоріше за все люди з Forte Meade або їхні товариші в Cheltenham мають усі можливості прочитати або прослухати все що вони захочуть. Безпека в інтернеті - це утопія.

Тепер про бізнесову складову цієї угоди. Це найбільша в історії MS угода. Але навіщо компанія купила прямого конкурента своєму досить популярному, знову ж таки за словами пердставника компанії, Live Messanger. Чесно кажучи, я уявлення не мав що в ньому є VoiceIP. Я ніколи не користувався Google Talk для телефоних дзвінків. Так от у вас є два продукти, що ви будете з ними робити? Одного з них требе принести в жертву. Усі попередні придбання, куплені MS, пізніше були тісно інтегровані з іншими продуктами. Чи буде це добре для користувачів Skype на Linux, Mac OX, iPhone, Android я сумніваюсь.

Ще один момент. Skype вже далеко не стартап. Його вже перекупали декілька разів. Також його вже залишили отці-засновники. Тому перспективи для його розвитку як технології теж поки не визначені. Що з усім цим буде робити MS я чесно кажучи не уявляю собі й складається таке враження що й у хлопців з Редмонда такіж проблеми. Їм просто захотілося нашкодити Google й Facebook до кучі. Але не хочеться щоб вийшло як у тій присказці: хоч не з'їм, то понадкусюю.

Comments

"Я навіть не ніколи не користувався Google Talk для телефоних дзвінків. "

Вчера ради интереса попробовал видеочат в ГТолке. По сравнениею с Скайпом (с моей скромной точки зрения) - редкостное убожество. Что печально, учитывая ресурсы Еугла. Но надо заметить, что отшлифованных и доведёных до ума проектов у Гугла не так уж и много.

Popular posts from this blog

Вихідний у Кардіффі - столиці Уельсу

Наприкінці квітня їздили в Уельс. Погуляли з дітьми у великому парку (Bute Park) у самісінькому центрі Кардіффа, під стінами кардіффського замку. Погода була напрочуд гарна - сонячна й тепла. Як завжди, отримали багато позитивних емоція та вражень. Якось так виглядала столиця Уельса в кінці квітня Ось таймлапс нашої подорожі до кордону з Уельсом Ну й щоб два рази не вставати, перетин мостів, старого (Severn Bridge) й нового (Second Severn Crossing), через річку Северн (River Severn), яка розділяє південний Уельс та західну Англію P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, ставте "лайк" та підписуйтесь на мій канал

Пісня дня

Після важкого тижня хочеться відключитися від усього й просто відпочити, але з двома дітьми спокій нам тільки сниться :) Лише гарна пісня нам допоможе. P.S. Підтримайте YouTube-ра початківця, підписуйтесь на мій канал

Пісня на ніч

Оригінальну пісню я чув один раз за все життя багато років тому. Цей кавер набаго краще оригінала.